De Perrin-techniek bij ME/CVS, fibromyalgie en long-COVID.
 
De Perrin Techniek™ is een osteopathische benadering speciaal ontwikkeld voor de behandeling van ME/CVS en fybromyalgie, die een gezonde afvoer van toxines rond de hersenen en het ruggenmerg stimuleert. De behandeling bestaat uit zachte massage- en osteopathische technieken op de borst, rug, nek en hoofd. Hierdoor worden toxines naar de bloedcirculatie geleid en uiteindelijk in de lever afgebroken, waar ze worden ontgift. Door het verminderen van toxines in het centraal zenuwstelsel kan het sympathisch zenuwstelsel weer goed functioneren, wat leidt tot vermindering van symptomen. Na verloop van tijd kunnen sommige patiënten zelfs volledig symptoomvrij worden, mits ze zichzelf niet overbelasten. 

Dr. Perrin's theorie stelt dat stressfactoren zoals fysieke inspanning, allergieën, emotionele stress of infecties, het sympathisch zenuwstelsel overbelasten. Dit komt door een ophoping van toxines in de vloeistof rond de hersenen en het ruggenmerg. Normaal gesproken worden deze toxines afgevoerd via lymfekanalen in het hoofd, gezicht en nek, en langs het ruggenmerg. Bij ME/CVS-patiënten stromen deze toxines echter terug, wat leidt tot verdere toxiciteit en disfunctie van het centraal zenuwstelsel en de vele symptomen van ME/CVS.
 
 

Fibromyalgie 

De Perrin-techniek blijkt ook effectief bij de behandeling van fibromyalgie.
Dr. Perrin gelooft dat dezelfde problemen met het lymfatisch systeem die ME/CVS veroorzaken, ook fibromyalgie veroorzaken. Bij fibromyalgie verstoren toxines de pijncentra in de hersenen, wat leidt tot wijdverspreide en wisselende pijnen en andere symptomen die ook bij ME/CVS voorkomen.

Long COVID
Voor long-COVID wordt eveneens verwacht dat de Perrin-techniek kan helpen bij herstel. De symptomen van long-COVID lijken op die van ME/CVS en fibromyalgie en worden waarschijnlijk ook veroorzaakt door een overbelasting van het centraal zenuwstelsel door onvoldoende drainage van toxines. De trigger voor long-COVID is het nieuwe coronavirus.

Diagnose van ME/CVS gebeurt meestal bij wijze van exclusie. Dr. Perrin heeft echter duidelijke fysieke symptomen ontdekt die alle patiënten gemeen hebben. ME/CVS is een biomechanische aandoening met diagnosticeerbare fysieke symptomen, waaronder een verstoorde houding van de wervelkolom, vergrote lymfevaten en specifieke gevoelige punten die verband houden met sympathische zenuwverstoring en terugstroming van lymfevocht. Bovendien is de drainage van de hersenen naar de lymfevaten verstoord, wat normaal in een duidelijk ritme gebeurt. Bij ME/CVS is dit ritme verstoord, wat voelbaar is door een getraind osteopaat.

De diagnostische symptomen van de Perrin Techniek™ zijn getest en ondersteund door een NHS-gecontroleerd onderzoek, gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ Open) in november 2017.  Lees het artikel hier
In juni 2020 voorspelde Dr. Perrin een toename van postvirale syndromen na COVID-19 en zag hij zijn eerste patiënt in mei 2020. Hij pleit voor vroege interventie om een neerwaartse spiraal te voorkomen. Lees het artikel hier.